EVOLUTIA UMANA A FOST MODELATA DE HIBRIDIZARE

  

technology-evolution

În cazul în care strămoșii dumneavoastră provin de oriunde din afara Africii, este un pariu sigur că sunteți  in parte-Neanderthal.

După ce oamenii moderni au  plecat în Africa, au venit în contact cu Neanderthalienii și lucrurile s-audesfafurat usor . Aceste  timpurii sunt acum vizibile în ADN-ul nostru. Analiza genetică arată că europenii și asiaticii  au obținut 1-4% din ADN-ul lor de la neanderthalieni.

Se pare că toată lumea a trcut prin asta. Neanderthalienii s-au încrucișat cu alte specii, Denisovans. Unii oameni din Asia de Sud-Est avea până la 6% denisovan ADN.

Chiar si africanii, ai căror strămoși nu au părăsit continentul, au  ADN de Neanderthal, pentru că în urmă cu 3000 de ani, oamenii din Europa și Asia au migrat in Africa. Multi africani moderni au moștenit  gene, inclusiv unele Neanderthal, de la acești oameni.

Acum, unii oameni de stiinta merg cu gândul chiar mai departe. Ei propun ca întreaga noastră specie este produsul  hibrid între specii, și că datorăm o mare parte din succesul nostru  acestui fapt.Cercetatorii spun hibridizarea este regula, nu excepția .Poate nu ne place această idee, desi are greutate,  având în vedere că hibridizare este comună în natură.

Urșii bruni și urșii polari  se pot încrucișa cu succes atunci când se îndeplinesc anumite conditii. Cele mai multe dintre cintezele din  Galapagos sunt rezultatul încrucișării, cum sunt multe specii de primate, cum ar fi babuinii și Gibbons.

În iulie 2015 a reieșit că un coral hibrid se dezvolta mai bine decât oricare dintre speciile sale mamă.  Poate supraviețui într-un canal de transport maritim ocupat,  lucru pe care părinții săi nu-l pot face. În ultimii cinci ani, dovezile  încrucișării între oamenii moderni (Homo sapiens) și strămoșii noștri timpurii a crescut.

În iunie 2015, cercetatorii au anuntat ca un schelet vechi de 40.000 de ani, din România a avut  un ADN mai mare de Neanderthal decat a oricarui om analizat până în prezent. “Individul Oase” a  moștenit între 6% și 9% din ADN-ul sau de la neanderthalieni.

În plus, echipa a constatat ca strămoșul său Neanderthal a trăit doar 200 de ani înainte de moartea sa. Dovezile genetice au confirmat ceva ce anatomistilor le era doar sugerat anterior: maxilarul  individului Oase avea unele trăsături clare de Neanderthal. Oamenii de stiinta au fost luati prin surprindere de descoperire. “În ultimii ani, ne-am documentat despre încrucișări între neandertalieni și oamenii moderni, dar ne-am crezut niciodată că vom fi atât de norocosi sa găsim pe cineva atat de aproape “.

În cazul în care aceste noi caracteristici sunt utile, ele pot fi transmise generațiilor viitoare

Curios, individul Oase nu a transmis genele lui de  Neanderthal la europenii moderni. În mod evident, altcineva a făcuto, pentru că ADN-ul lor este încă prezent.

Individul Oase este doar o mostra a încrucișării, și mai multe vor mai fi cu siguranță găsite ,fiindca cercetatorii analizeaza ADN tot mai vechi. Biologii sustin ca hibridizare a lucrat în tandem cu alte procese evolutive , care acționează pentru a diversifica populatii.Ea poate duce la noi combinații de trăsături. Lucruri nou-nouțe  ar putea fi produse de hibridizare.

În cazul în care aceste noi caracteristici sunt utile, ele pot fi transmise  generațiilor viitoare. Desigur, trasaturi benefice pot aparea, de asemenea, prin mutații întâmplătoare. Dar dacă trebuie să așteptăm pentru astfel de evenimente, s-ar putea sa așteptam  o lungă perioadă de timp.

Prin urmare, atunci când oamenii moderni  au parasit Africa, integrarea cu alte specii le-a permis să se adapteze la medii noi mult mai repede.

De exemplu, probele de ADN sugerează că am moștenit capacitatea de a lupta contra anumitor boli de la Neanderthal. Când am ajuns pentru prima dată în Europa, sistemul nostru imunitar poate sa fi avut de a face cu boli locale necunoscute, dar puii celor care s-au încrucișat cu neanderthalienii s-au descurcat mai bine.

Același lucru a avut loc atunci când europenii au început colonizarea Americilor, aducând boli care s-au dovedit catastrofale pentru populația indigenă. Cei care au supraviețuit au fost produse de împerechere între europeni și nord-americani. Ceva similar sa întâmplat, dar poate la o scară mai mare, între Neanderthal și omul modern.Nu este o problemă cu ideea că hibridizarea a fost cruciala pentru evoluția noastră. Nu avem dovezi cu privire la orice încrucișare între specii înainte ca oamenii sa fi  părăsit Africa.

Asta înseamnă ca oamenii moderni sunt cunoscuti a fi hibrizi, dar nu toti. Mai mult decât atât ,cunoscutele evenimente de hibridizare  s-au întâmplat relativ recent, atunci când specia noastră a evoluat deja pentru a fi mai mult sau mai puțin așa cum este astăzi.Dintre toate multe speciei umane, care au evoluat, numai a noastră a supraviețuit până în zilele noastre.

Există un motiv simplu de ce nu avem dovezi clare de încrucișării vechi în Africa: nu am reușit încă să analizam orice ADN  antic.

Cu toate acestea, unii cercetători cred că s-a întâmplat. Un studiu din 2011 a constatat că unele grupuri de africani transportau material genetic de la “o populație arhaică  care a transmiso  strămoșilor oamenilor moderni”. Rezultatele sunt greu de explicat, fără hibridizare.

Dintre toate speciile umane care au evoluat, numai a noastră a supraviețuit până în zilele noastre. Cultura noastră complexa a fost în mod clar o mare parte din capacitatea noastră de a intra în competiție cu celelalte specii.

Amestecarea cu alte specii ar fi putut ajuta sa ne dezvoltam cultura. Când strămoșii noștri au întâlnit alte specii, acestia au putut face schimb de cunoștințe, precum și gene.Învățarea noilor obiceiuri și trucuri de la alte specii a fost de ajutor pentru dezvoltarea noastră.Lucrurile pe care le gândim ca rezultat al creativității ar putea fi rezultat al interacțiunii dintre diferite grupuri.

  E greu  sa tragem concluzii ferme cu privire la rolul  încrucișarii.Raspunsul poate veni de la genetica.Într-o zi, eventual în termen de câțiva ani, am putea fi în măsură să analizam o secventa  ADN  de specimene umane mult mai vechi. Doar atunci va deveni clar cât de mult  hibridizarea a modelat cine suntem.