Studiile constata faptul ca un pui de somn in timpul zilei ajuta memoria

SOMN_DE_FRUMUSETE-620x330

Cum un pui de somn in timpul zilei este bun pentru tine: 90 de minute de somn după ce ati invatat vă ajută să vă amintiți de noi fapte și competențe.

Studiul a constatat cei care au avut un somn de 90 de minute au considerat că este mai ușor să isi aminteasca ceea ce au învățat – în special în cazul în care aceste amintiri au fost legate de recompense.

Scanarile RMN au demonstrat o activitate mai mare în hipocampus pentru cei care au dormit – o zona a creierului care este critica pentru amintiri de formare.

Pentru multi este o plăcere vinovată, o indulgență rezervata pentru week-end.

Dar, mai degrabă decât se va simtiti vinovati pentru cateva ore de somn in timpul zilei, o echipă de oameni de știință sugerează ca scurte perioade de somn pe timpul zilei, regulate, ar putea stimula de fapt, sănătatea dumneavoastră.

Cercetarea arata ca amintirile asociate cu o recompensă sunt cele mai favorabile de a fi reinviate prin somn.

Chiar și un scurt pui de somn după o perioadă de învățare este benefică.

Cercetatorul-sef din cadrul acestui studiu, Dr. Kinga Igloi de la Universitatea din Geneva, a declarat: “Recompensele pot acționa ca un fel de eticheta, de etanșare a informațiilor  în creier în timpul învățării.

“In timpul somnului, aceste informații sunt consolidate favorabil, in ciuda informațiilor asociate cu o recompensă scăzuta, și sunt transferate in zone ale creierului asociate cu memoria pe termen lung.

“Descoperirile noastre sunt relevante pentru înțelegerea efectelor devastatoare pe care lipsa de somn poate avea asupra performanței.”

Pentru a ajunge la concluziile lor, Dr. Igloi si echipa sa au examinat 31 de voluntari sănătoși.

Ei au fost repartizati aleatoriu sa fie un grup de somn, sau o grupare “treaza” și sensibilitatea ambelor grupuri pentru o recompensa a fost evaluata ca fiind egala.

Creierele participanților au fost scanate în timp ce acestia au fost instruiți să-și amintească anumite perechi de imagini.

Opt serii de fotografii au fost prezentate și voluntarilor li s-a spus că daca isi amintintesc patru perechi anume recompensa ar fi mai mare.

Dupa o pauza de 90 de minute, fie de somn sau de odihnă, a fost testata memoria lor in legatura cu perechile și li s-a cerut a evalua cat de increzatori sunt ca au dat un răspuns corect.

Participantilor, de asemenea, li s-a cerut să participe la un test surpriză de exact aceeași natură trei luni mai târziu.

Performanțele ambelor grupuri au fost mai bune pentru perechile de imagini extrem de bine recompensate, dar grupul de somn s-a comportat mai bine in ansamblu.

Cercetatorii au remarcat o descoperire izbitoare în timpul încercării surpriză care a avut loc trei luni mai târziu: participantii care au dormit după ce au invatat s-au descurcat mai bine la perechile cu recompense mai mari.

Cei care au dormit au fost, de asemenea, mai increzatori in realizarea unui răspuns corect în timpul testelor de memorie, chiar si dupa trei luni.

Scanarile RMN au arătat că grupul de somn a experimentat o mai mare activitate a hipocampusului, o mică zonă a creierului, critica pentru formarea amintirilor.

Acest lucru a fost legat de un număr mai mare de explozii de activitate cerebrala numite axe lente.După trei luni, grupul de somn, de asemenea, a aratat o conectivitate sporită între hipocampus, cortexul prefrontal medial și striatum – zone ale creierului implicate in consolidarea memoriei și de prelucrare a recompenselor.

Dr. Igloi a spus: “Stiam deja ca somnul ajuta la intarirea amintirilor, dar acum, de asemenea, știu că vă ajută sa selectați și să păstrati pe cei care au o valoare plină de satisfacții.

“Este logic că adaptive consolidarea memoriei ar trebui să lucreze pentru a acorda prioritate de informații, care este critica pentru succesul și supraviețuirea noastră.”

Rezultatele au fost publicate in revista eLife.